Vad kan man lära sig?

Om man ska göra en kort sammanfattning om vilka ämnen som man kan studera hos de olika studieförbunden kan svaret inte bli något annat än den gamla klyschan ”allt mellan himmel och jord”. Precis som på folkhögskolor och universitet är urvalet av kurser mycket brett. Några av de saker man kan lära sig är de följande.

Visma bokföring

Att bokföra digitalt har många fördelar. Inte minst kan man numera lada upp den färdiga bokföringen till Skatteverkets webbplats när man deklarerar, och spara många timmars arbete. Det finns flera bokföringsprogram, men ett av de populäraste är Visma.

Det kan dock vara svårt att komma igång med Visma, även om man har erfarenhet av bokföring sedan tidigare. Därför erbjuder flera studieförbund kurser i Visma. Smart inte minst för den som driver ett eget företag.

Abstract HipHop

Folkuniversitetet i Stockholm har en kurs i abstrakt hiphop, alltså en form av dans som har lika mycket gemensamt med modern dans, av den typ som man kan se på Dansens hus i huvudstaden som med den klassiska hiphopdansen, som man kan se i filmen Wildstyle. Dansen är fri, men utgår från de ramar och den råhet som finns i hiphop. Det här är inte en kurs för den som är en total novis när det kommer till dans.

Italienska för nybörjare

Många svenskar drömmer om Italien, men upplever att språket utgör ett stort hinder. Italienska är dock inte så svårt som man kan tro, framför allt inte när det kommer till uttalet. Faktum är att många språkforskare hävdar att det italienska skriftspråket är det mest lättlästa av alla. En nybörjarkurs i italienska vid ett studieförbund innebär att grupperna är små, vilket gör undervisningen effektiv. Målet med kursen på nybörjarnivå är att deltagarna ska kunna ställa och besvara vardagliga frågor, med bra uttal.

Kulning

Studieförbundet Bilda i Gävleborg och Dalarna ger under sommaren en kurs i kulning. För den som intresserar sig för svensk kulturhistoria i teori och praktik ger kursen ett utmärkt tillfälle att träna på ett gammalt sätt att kommunicera över långa avstånd.