Väktare – ett spännande yrke

För den som letar efter ett fysiskt jobb där man får vara social men som ändå innefattar en del spänning och farliga situationer, är väktare det perfekta yrket att utbilda sig till. Det finns en rad olika yrkesutbildningar och en god fysik krävs.

4354359-policeman-talking-on-the-cb-phone-radio

På Corren rapporterades det för några dagar sedan om att en väktare ringt till polisen för att berätta att han springandes jagade två tjuvar som stulit varor i en butik. Tjuvarna kastade under språngmarschen ifrån sig stöldgods och i samband med att polisen kom till platsen greps en av tjuvarna som var en 17-årig kille. Den andra tjuven lyckades undkomma men polisen inledde ändå en utredning om stölden. Denna händelse är bara ett exempel på hur varierande arbetsuppgifter en väktare har. I vissa fall måste de alltså rycka in och jaga tjuvar.

Väktare måste kunna självförsvar

Som väktare måste man vara beredd på det mesta och ha koll på hur man ska göra om man hamnar i en tuff och hotfull situation. På grund av detta måste blivande väktare som ska ut i arbetslivet gå självskyddskurser. De måste kunna försvara sig själva i sådana här situationer. Bara för att de går runt med speciella kläder och batonger och handfängsel från till exempel Castle Security innebär det inte att de automatiskt får respekt i alla lägen. Som väktare är det viktigt att man kan hantera svåra konfliktsituationer utan att behöva ta till speciellt mycket muskelkraft. Därför lär sig eleverna inte bara om självförsvar, utan även om sociologi, psykologi och andra ämnen som bland annat tar upp lagar och regler som de måste rätta sig efter. Läs mer.

Utbildning under eller efter gymnasiet

Arbetar man som väktare kan man behöva jobba inom vitt skilda områden. Väktare kan till exempel både vara ronderande och åka runt och bevaka fler olika fastigheter. Om man vill arbeta som väktare bör man även tänka på att de oftast har oregelbundna arbetstider och att de faktiskt kan utsättas för fara. För att arbeta som väktare måste man gå en väktargrundutbildning, skrivs det på Allastudier. Den här utbildningen är på 288 timmar och sker i två delar med varvad praktik. Utbildningen anordnas av till exempel Bevakningsbranschens Yrkes- och arbetsmiljönämnd. En väktarutbildning finns även i gymnasieskolan och väktare fortbildas hela tiden under sina yrkesverksamma år.